اسفنج پلی یورتان چیست؟
♦ اسفنج پلی یورتان چه کاربردی دارد؟
♦ دسته بندی ابرو اسفنج براساس ظاهر
♦ فوم گرم پلی یورتان
♦ فرآیند تولید فوم گرم
♦ تولید فوم گرم
♦ کاربرد فوم قالبی گرم پلی یورتان
♦ فوم سرد چیست؟
♦ فوم سرد چه کاربردی دارد
♦ مزایا فوم سرد
♦ تفاوت فوم گرم و فوم سرد
♦ مواد اولیه تولید ابرو اسفنج
♦ ابرو اسفنج چه تفاوتی با فوم دارد
♦ قیمت مواد اولیه فوم گرم
♦ دانسیته ابرو اسفنج چیست؟
♦ سئوالات متداول
اسفنجها به دو دسته اسفنجهای سلولزی و اسفنجهای پلییورتانی تقسیم میشوند. اسفنجهای پلی یورتانی بر خلاف اسفنجهای سلولزی، مقاومت بالایی در برابر سایش و پارگی از خود نشان میدهند و بسیار انعطاف پذیر هستند . از متداول ترین اسفنجهایی که امروزه مورد استفاده قرار میگیرد، اسفنج پلی یورتان است که ممکن است به نام اسفنج یورتان نیز شناخته شود. اسفنج پلی یورتان، یک اسفنج مصنوعی است. اسفنج پلی یورتان اغلب به صورت سلول باز میباشد. وزن سبک، انعطاف پذیری بالا، مقاومت ، کششی وسهولت برش از ویژگیهای مهم اسفنج پلی یورتان میباشد. اسفنج دارای چگالیهای متفاوت است و هر چه چگالی افزایش یابد، کیفیت اسفنج نیز بهبود مییابد.
اسفنج هایی که دارای تراکم و وزن بالایی هستند، با توجه به نرمی و حالت ارتجاعی بسیار خوبی که دارند از بهترین مواد اولیه مورد مصرف در نشیمن مبلمان راحتی می باشند. دارا بودن تراکم و وزن بالا از خصیصه هایی می باشد که نرمی و حالت ارتجاعی سریع را به اسفنج می بخشد. هر چه تراکم و وزن اسفنج بالا تر، کیفیت و عمر نشیمن نیز بالا ترخواهد بود که از ترکیب ایزوسیانات و پلی الها از ویژگی های این اسفنج ها این است که بسیار سبک وزن هستند. انعطاف پذیری بالا و قدرت کشش بالایی دارند.
در واقع ابر و اسفنج در دو نوع اصلی یافت می شود. مدل های اول انعطاف پذیر و دارای ساختار سلول باز هستند و معمولا در تراکم بالا یا پایین تولید می شوند. از کاربرد ها ی ابرو اسفنج در صنایع مختلف می توان به ساخت بالشتک برای مبلمان و اتومبیل، تشک و بالش، تزیینات خودرو و کفی های کفش اشاره کرد. ابر و اسفنج های دسته دوم پلیمر هایی با پیوند متقابل بالا و با ساختار سلول بسته هستند که از حرکت گاز جلوگیری می کنند. از ابر و اسفنج های با ساختار سلول بسته معمولا در ساختمان ها، یخچال فریزر ها و وسایل نقلیه حمل و نقل یخچال دار استفاده می شود.
محصولات اسفنج بر اساس ظاهر تولید شده به ۲ دسته تقسیم میشوند.
۱. بلوک (مکعبی)
۲. رول (استوانهای)
بنا به درخواست مشتری، هر کدام از محصولات اسفنج قابلیت تبدیل و یا برش به صورت ورق (در بلوک) و رول ضخامتدار (در رول) را دارند.
اسفنج پلی یورتان از ترکیب دو جز اصلی پلی ال و ایزوسیانات (به عنوان هاردنر یا عامل پخت) و به همراه عامل فوم زای آب و کاتالیزورها تولید میشوند. آب در این فرایند از مهمترین اجزا است که در انبساط و افزایش حجم اسفنج نقش مهمی دارد.
از ۵۰ درصد پلی ال، ۴۰ درصد پلی ایزوسیانات ها، ۱۰ درصد آب و سایر مواد شیمیایی استفاده می شود. پلی ایزوسیانات ها و پلی ال ها در واقع پلیمر های مایع هستند و هنگامی که با آب ترکیب می شوند یک واکنش گرما زا ایجاد می کنند و پلی اورتان را تشکیل می دهند. بیشترین پلی ایزوسیانات هایی که مورد استفاده قرار می گیرند شامل دی فنیل اتان دی ایزوسیانات (MDI) و تولوئن دی ایزوسیانات (TDI) می شوند. این دو ماده در صنایع پتروشیمی در مقادیر زیاد تولید می شوند و به آسانی در دسترس هستند.
علت نامگذاری فوم گرم نوع ساخت آن هست که در دمای بالای کوره پخته می شود. خاصیت بارز فوم گرم سفت بودن آن هست و در صنایعی که به سفت بودن فوم ها احتیاج دارد استفاده می شود که البته این خاصیت به مرور بر اثر استفاده کم می شود و فوم نرم تر می شود. خاصیت ارتجاعی فوم گرم به مرور کمتر می شود و بعد از چند سال اصطلاحا جا می اندازد. به همین دلیل است که شما باید بعد از مدتی فوم مبلمان خود را عوض کنید. معمولا فوم گرم از لحاظ قیمتی نسبت به فوم سرد ارزان ترو دارای ماندگاری کمتری هستند.
وعلت استفاده نشاسته در تولید فوم گرم قیمت ارزان آن نسبت به سایر مواد اولیه است. فوم گرم در دمای بسیار و مستقیم پخته می شود و اگر بخواهیم این نوع فوم را از نظر کیفیت ارزیابی نماییم باید گفت این فوم عمر و دوام کمی دارد و دوام و طول عمر کم این نوع فوم ها یکی از معایب آنها تلقی می شود.
ترکیب و آماده سازی فوم گرم
در این مرحله میزان یا درصد کاتالیزورهای موجود در پلی ال ها، با توجه به خواص مورد نیاز از مواد نهایی تعیین می شود.
انواع کاتالیزوهای مورد استفاده عبارتند از :
فوم گرم نیازی به خرد کردن ندارد چون تا زمان رسیدن به در قالب و پر کردن تمامی حفره ها دچار انبساط می شود. دریچه های موجود در قالب به فوم گرم کمک میکند تا تمام حفره ها را پر کند. فوم از طریق دریچه ها بالا رفته و قارچ ایجاد می کند.
قالب آلومینیومی و یا ورقه های سیاه استیل با ترکیب مواد واکنش دهنده فرایند در دمای ۳۵ تا ۴۰ درجه سانتیگراد پر میشود و این سیستم تخلیه نیاز ندارد فوم به مدت ۱۰ الی ۱۴ دقیقه از طریق آوند در دمای ۱۸۰ تا ۳۰۰ درجه سانتیگراد پخته می شود دمای قالب سپس در حدود ۱۰۰ درجه سانتیگراد ثابت نگه داشته می شود.
در طول این فرایند تعداد زیادی قارچ روی قالب تولید می شود که در پایان با استفاده از براشینگ و هوای تحت فشار پیش از باز شدن قالب خارج می شوند. پس از پخت کامل از ماده آزاد کننده استفاده شده و در نهایت قالب تمیز می شود. قالب در دمای ۳۵ الی ۴۰ درجه در کوره هوای سرد خنک می شود تا در سیکل های بعدی مورد استفاده قرار بگیرد.
فوم گرم پلی یورتان در صنعت مبلمان، کالای خواب (تشک)، صنعت خودرو، بسته بندی و پوشش کاربرد دارد.
یکی از انواع فوم های پلی یورتان که در صنعت ، آن را با نام فوم سرد می نامیم. نامگذاری فوم سرد هم به دلیل استفاده از حرارت غیرمستقیم یا دمای کم، در مراحل ساخت می باشد، دمای کم فرصت بیشتری برای شکل گیری مولکول های این فوم می دهد.
بیشتر از آنها برای کف مبلمان اداری و محل نشیمن مبل مورد استفاده قرار می گیرد.نرمی و راحتی فوم سرد بسیار بیشتر از فوم گرم است و عمر آن نسبت به فوم گرم بیشتر است و دوام و استحکام بالای آنها باعث می شود بعد از مدت طولانی تری دچار فرورفتگی شوند و حالت ارتجاعی آنها بعد از مدت طولانی تری از بین می رود.
خاصیت ارتجاعی بالای این فوم ها به دلیل دمای پایین کوره و زمان بیشتری است که برای تولید آن صورت می گیرد.قرار گرفتن فوم های سرد در دمای پایین کوره باعث می شود تا مولکول ها به شکل بهتری شکل بگیرند و کارایی فوم های سرد را به میزان قابل توجهی بالا می برد.
فوم سرد به سه دسته تقسیم می شوند.
انواع فوم ها در صنایع مختلف کاربرد دارند اما فوم سرد یا همان پلی یورتان (Flexible Polyurethane Foam) در صنعت مبلمان سازی یا ساخت سرویس خواب و تولید انواع صندلی خودرو، قطار، موتور سیکلت، صندلی اداری استفاده میشود. ودر صنایع ساختمان سازی و عایق کاری مورد استفاده قرار میدهند.
در انواع فومهای گرم ماده تولوئن وجود دارد اما در فومهای سرد چنین مادهای وجود ندارد و در واقع فوم سرد به طور کلی فاقد تولوئن است.
موضوع بعدی مربوط به لمس فومها است. به سادگی با انگشت خود کمی فشار بر روی فوم بیاورید. در صورتی که در فوم فرو رفتگی ایجاد شود نشان دهنده گرم بودن فوم و در غیر اینصورت نشان دهنده سرد بودن فوم است.
مواد تشکیل دهندهی ابرو اسفنج پلییول (Polyol) ایزوسیانات (TDI) و آب است.
تولوئن دی ایزوسیانات یا همان تی دی آی /ایزوسیانات kp200(ایزو ایرانی)، ایزوسیانات pm200 )به عنوان هاردنر یا عامل پخت
ابر و اسفنج، در مقایسه با سایر فوم ها از نظر ساختار ساده است. اسفنج، یک نوع ابر معمولی است، که در ضخامت های مختلف برای اکثر نقاط مبلمان کاربرد دارد. پلی اورتان، نیز یک نوع اسفنج است. که یکی از معروف ترین و مهم ترین برند در صنعت مبلمان است. اسفنج با چگالی های مختلفی همچون ۱۵، ۱۷، ۲۰، ۲۵ و ۳۰ کیلو در بازار وجود دارد. هر کدام از این چگالی ها در نقاط مختلفی از مبلمان به کار برده می شوند. اسفنج کاربرد زیادی در آشپزخانه ها دارد. علاوه بر این، این محصولات در تهیه و تولید مبلمان، صندلی های ادارای، صندلی های خودرو، تشک و بالش کاربرد دارند
ابر، از ترکیب مواد شیمیایی مخصوص در کوره تولید می شوند. که به طور گسترده در صنعت مبلمان و صندلی های اتومبیل استفاده می شوند. و در مقایسه با اسفنج طول عمری بالاتری دارند.
پلی یورتان ها، ابر و اسفنج به شکل های مختلفی همچون الاستومرها، فوم نرم، سخت، رزین، رنگ، پوشش و… در دنیا کاربرد دارد. سایر کاربردهای آن به طور خلاصه :
اسفنج از نظر ساختار، نحوهی تولید و عملکرد با انواع فوم تفاوتهایی دارد.
اسفنجها در ضخامتهای مختلفی تولید میشوند. هرچه ضخامت اسفنج بیشتر باشد، به همان نسبت تراکم و چگالی آن نیز بیشتر بوده و در نتیجه طول عمر آن بیشتر خواهد بود. دیرتر دچار افتادگی می شود. یکی دیگر از تفاوت ها، مقاومت در برابر حرارت است که میتوان در تفاوت فوم سرد و اسفنج به آن اشاره کرد. برخی فوم ها خاصیت مقاومت در برابر شعله دارند و نسوز هستند، این خاصیت فوم ها باعث میشود در گذر زمان مبل ها به وسیله عواملی مانند گرما و رطوبت، فرسوده نشوند در یک مبل اداری از اسفنج با ضخامتهای مختلفی استفاده میشود؛ برای مثال، در دسته و پشتی مبل اسفنج نازک به کار گرفته میشود اما برای قسمت کفی از اسفنجهای با چگالی یا دانسیتهی ۳۰ کیلوگرم معروف به اسفنج ۳۰ کیلویی استفاده میشود. معمولا پروسه تولید نهایی اسفنج طولانیتر است و همچنین اسفنج نسبت به فوم از ماندگاری، کیفیت و تنوع کمتری برخوردار است. به همین دلیل فومهای پلی یورتانی توجه تولید کنندگان را به خود جلب کرده اند.
نوعی از فوم که در صنعت مبلمان کاربرد فراوان دارد، فوم پلی یورتان نامیده میشود. فوم پلی یورتان در سه نوع فوم سرد ، فوم گرم و فوم ویژه موجود بوده و بسته به نوع محصول به کار گرفته میشود.
شرکت شیمیایی پارس یکتا پلیمر پویا به صورت تخصصی، تامین کننده پلیول و ایزوسیانات ، ایزوسیانات kp200 و ایزوسیانات pm200از تمامی برندهای مطرح جهانی است. برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص خرید مواد اولیه تولید ابر و اسفنج با همکاران ما در واحد فروش در تماس باشید.
شماره تماس دفتر : ۰۲۱۷۷۳۸۱۷۶۷
شماره تماس موبایل و واتساپ : ۰۹۱۲۸۰۸۸۴۰۲
جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد قیمت مواد شیمیایی پلی ال، ایزوسیانات با برندهای مختلف همچون ایرانی و خارجی و کاتالیست ها با همکاران ما در واحد فروش شیمیایی پارس یکتا پلیمردر تماس باشید.
واحد سنجش چگالی اسفنج را، دانسیته میگویند. برای اندازه گیری دانسیته وزن اسفنج برش خورده را بر حجم آن تقسیم میکنند. واحد اندازه گیری دانسیته، کیلوگرم بر متر مکعب است. هر چه دانسیتهی یک اسفنج بالاتر باشد، کیفیت آن نیز بیشتر میشود.
اسفنجها از نظر دانسیته یا فشردگی به دو دسته تقسیم میشوند:
اسفنج دانسیته پایین
از مشخصات اسفنج دانسیته پایین میتوان به تراکم و یا چگالی نسبتا پایین آن اشاره داشت.
مواد اولیه اسفنج دانسیته پایین شامل متریالی است که بسیار نرم و منعطف بوده و در ساخت مبلمان راحتی کاربرد بیشتری دارد.
واحتمال خوابیدن اسفنج مبل در این حالت نیز اندکی بیشتر از اسفنج دانسیته بالا است.
اسفنج دانسیته بالا
منظور از اسفنج دانسیته بالا در واقع اسفنجی است که دارای تراکم و چگالی بسیار بالایی میباشد.
ساختار فوم سرد به گونه ای طراحی شده است که امکان عبور رطوبت را فراهم می کند هم چنین این ساختار فوم سرد را نسبتا خنک نگه می دارد.
این تشک ها به طور کلی تشک های خوبی با کیفیت بالا هستند.
با این حال، انواع مختلفی از این تشک ها در کیفیت و قیمت وجود دارد که این مسئله پیدا کردن یک تشک فوم سرد مناسب را دشوار می کند.
مواد اولیه تولید ابر و اسفنج عبارتند از : متیلن کلراید – پلیول – کاتالیزور دابکو – کاتالیزور کاسموس – هاردنر – آب
خانواده ایزوسیانات ها به عنوان هاردنر انتخاب می شوند. این هاردنرها عبارتند از : ایزوسیانات، تولوئن دی ایزوسیانات یا تی دی ای، ایزوسیانات kp200، ایزوسیانات Pm200
پلیول فوم سخت یخچالی و پنلی (ساندویچ پانل) ریجید (rigid) و ایزو سیانات موجود است.
پلیول گاز خورده و گاز نخورده
پلی ال ابرگرم و اسفنج، کاسموس ، دابکو ، سیلیکون
پلیول معمولی ، ۱۰ درصد، ۲۵ درصد و ۴۳ درصد
پلی ال و ایزوسیانات فوم اسپری
پلی ال فوم سرد، فوم فیلتر هوا
پلی ال چسب پلی یورتان
پلی ال تزریق دور لوله
پلی ال پنلی در ساندویچ پنل
پلی ال یخچالی
پلی ال فیلتر هوا
عایق صوت و حرارت
انواع رزین اپوکسی
انواع هاردنر
ایزوسیانات MDI ایرانی کارون
هاردنر PM200 , M200
فروش انواع ایزوسیانات های داخلی و خارجی
گاز R 134a
گاز R 410 a
گاز R 407 c
گاز R 404 a
‘گاز R 22
مواد اولیه فوم چوب (گچبری)
گاز R 141 b
گاز سیکلوپنتان
اسید فرمیک
پرکلر، پرکلرو اتیلن
روغن کرچک
روغن DOP
متیلن کلراید
کاتالیست DBTL
کاتالیست DMCHA
فروش و تامین ماده ایزوسیانات تی دی آی TDI پتروشیمی کارون
پلیول فوم سخت یخچالی (Rigid PU Foam)
فوم یخچالی از نوع فوم سخت پلی یورتانی است . پلی ال یخچالی در صنایع یخچالسازی مورد استفاده قرار میگیرد. سیستم های یخچالی را نیز می توان بر اساس نوع یخچال و کاربرد آن نیز طبقه بندی کرد. سیستم های پلی یورتان یخچالی شامل یخچال های خانگی، فروشگاهی و صنعتی هستند. سیستم های پلی یورتان یخچال های خانگی و فروشگاهی که عامل فوم زای آن ها گاز سیکلوپنتان است، فرمولاسیون پلی ال آن ها تفاوت چشمگیری با یکدیگر ندارند، اما در یخچال های صنعتی که ابعاد و سایز یخچال بزرگ می شود و ضخامت فوم آن نیز از یخچال های خانگی و فروشگاهی بیشتر است، دیگر نمی توانیم با همان فرمولاسیون فوم را تولید کنیم. در یخچال های صنعتی سرعت واکنش باید آهسته باشد تا فوم فرصت کافی برای جریان پیدا کردن و پرکردن کل کابین را پیدا کند.
در تولید فومهای پلی یورتان قالبی مخصوص یخچال، هدف یک صنعتگر یا تولید کننده لوازم خانگی، کاهش زمان خروج از قالب فومهای یخچالی است زیرا تحت این شرایط سرعت تولید افزایش پیدا میکند که برای تولید کننده مقرون به صرفه میباشد. فروش پلیول یخچالی
در مورد مواد اولیه، فرمولاسیون مواد اولیه میتواند تعیین کننده زمان خروج از قالب باشد. در برخی از فرمولاسیونها، سرعت انجام واکنش بیشتر است و زمان کرم تایم و ژل تایم پایینتری دارد، در نتیجه خروج از قالب سریعتر اتفاق میافتد. در بعضی دیگر از فرمولاسیونها، سرعت واکنش پایینتر است، در نتیجه مدت زمان خروج از قالب نیز بیشتر میشود.
دو فاکتور مهم ترکیب شیمیایی و جرم مولکولی پلیول بر خواص پلی اورتان تاثیرگذار است. به طوری که می توان گفت :
پلیول با وزن مولکولی بالا، به منظور ساخت پلی یورتان انعطاف پذیر مورد استفاده قرار می گیرد. پلیول یخچالی
پلیول با وزن مولکولی کم، در تهیه و ساخت پلی یورتان سخت کاربرد دارد. خرید پلیول یخچالی
نقش فوم یخچالی در لوازم خانگی
مهمترین نقش فوم پلی یورتان سخت در سیستم های برودتی، در سیستم های فروشگاهی ، یخچال های خانگی، فریزر، یخچال های صنعتی، یخچال های ویترینی، پرده هوا، ابگرمکن، ابگرمکن برقی، آبگرمکن خورشیدی، آبگرمکن ایستاده، آبسردکن، سرد کننده ها می باشد.
از جدیدترین تخفیف ها و اطلاعیه ها بهره مند شوید.
(در ساعات کاری)